Over 20 jaar zul je meer inzitten over de dingen die je niet gedaan hebt, dan over de dingen die je wel gedaan hebt.
Laat je weerstanden dus varen.
Zeil weg uit die veilige haven.
Vang de wind in je zeilen.
Verken. Droom. Ontdek.

donderdag 21 april 2011

Malawi, het leven zoals het is


Visser op de Shire rivier
- De Malawianen (of hoe heten de inwoners van Malawi anders :-)) lachen graag. Als ze met elkaar spreken in hun lokale taal, produceren ze ook, en vooral, veel geluiden die een bevestigende, ontkennende of beamende waarde hebben. Of soms benadrukken ze gewoon wat net gezegd werd. En bijna altijd wordt het gevolgd door een luide schaterlach. Ook als Jeroen hen iets probeerde wijs te maken of als ze verbaasd waren dat er in België geen mango's of bananen aan de bomen groeien, verscheen een glimlach om hun lippen en zegden ze het meest gehoorde Engelse woordje in Malawi: "Sure".


- Malawi wordt algemeen beschouwd als één van de armste landen in Afrika, en zelfs ter wereld (wij vonden persoonlijk Ethiopië wel erger). Volledig omsloten door land en schaars aan natuurlijke rijkdommen, buiten tabak, thee, koffie en suiker als exportproducten, is Malawi sterk afhankelijk van buitenlandse hulp. Dat hebben we vooral gemerkt aan het groot aantal vrijwilligers en "missionarissen" ("sent by God" volgens een Canadese missionaris met zijn gezin die we ontmoetten, en die in alle dorpen films over Jezus' leven vertoonde). Overal waar mensen arm zijn, doet religie het goed; of het nu islam of christendom is. Komt dat omdat mensen er steun in vinden en/of omdat het hen ontslaat van de verantwoordelijkheid zelf actie te ondernemen, onder de algemeen gehoorde slagzin: "It's Gods will"...?

- Missionarissen van alle tijden mogen dan al geprobeerd hebben de grote wereldgodsdiensten hier te verkondigen, het traditionele bijgeloof doet het hier nog steeds zeer goed. Zo gaan mensen eerst naar een medicijnman, vooraleer ze in allerlaatste instantie een beroep doen op de moderne geneeskunde, zelfs bij veel voorkomende ziekten als malaria. Ziektes worden voornamelijk beschouwd als een "straf" of een "vloek" uitgesproken door één van je buren die je niet kan uitstaan. De Belg van Lukwe Camp in Livingstonia vertelde ons dat mensen niet komen opdagen op het werk, of het gewoon afstappen tijdens het werk, omdat ze een bepaald dier spotten dat de geest bevat van één of andere kwaadaardige voorouder. Ons klinkt het vreemd in de oren, maar hier beheerst bijgeloof nog zeer sterk het leven van de mensen.

Een "chips"kot met een zeer toepasselijke naam

Samosa's en mandazi's in Cape Mclear

- Malawi heeft nog echte frietkotten, met heerlijke frietjes aan weggeefprijzen!! Voor een kleine honger of een snelle hap, kan je steeds terecht in één van de vele "chips" hokjes die je overal vindt langs de kant van de weg. De meer geavanceerde hokjes bieden eveneens brochettes aan (van onbekende vleesoorsprong :-)) en een heel erg pikante zelf bereide soort samoerai-saus, een paradijs voor Jeroen :-)

Malawi heeft alles om voor velen onder jullie thuis een ideale vakantiebestemming te zijn: prachtige zandstranden aan Lake Malawi, van groene rollende heuvels tot rotsige bergen, doorkliefd met talloze kleine en grote watervallen in het binnenland en nationale parken met adembenemende uitzichten en een grote verscheidenheid aan dieren. Kortom: een aanrader!

Pootafdruk van een hippo, vergeleken met hand van Elsie

Geen opmerkingen: