Over 20 jaar zul je meer inzitten over de dingen die je niet gedaan hebt, dan over de dingen die je wel gedaan hebt.
Laat je weerstanden dus varen.
Zeil weg uit die veilige haven.
Vang de wind in je zeilen.
Verken. Droom. Ontdek.

zondag 17 oktober 2010

Syrië, het leven zoals het is...

Een greep uit het dagelijkse leven in Syrië, zoals wij het beleefden:

- In tegenstelling tot Turkije, is diesel hier zeer goedkoop. We betalen 20 Syrische pond per liter (wat neerkomt op 0,30 euro). Ter compensatie moeten we natuurlijk wel dieseltaks betalen ter waarde van 110 dollar per week…

- We leerden in Syrië onze eerste woordjes Arabisch: met salaam aleikoum begroet je iemand, met chokran bedank je hem en door chokbez te zeggen, bestel je een heerlijk, plat, vers uit de oven gehaald, Arabisch brood.

- Het gemiddelde Syrische gezin telt 11 kinderen! Meisjes trouwen meestal rond hun 16e, met een man die gemiddeld 10 jaar ouder is. Op hun 30 hebben ze meestal al 3 à 4 kinderen, minimum. Wij worden hier dikwijls vreemd bekeken als ze vragen naar “baby” en we zeggen dat er (nog) geen zijn. We zeggen wel overal dat we getrouwd zijn, dat vergemakkelijkt de zaken :-)

- Wij zagen hier veel mensen, vooral kinderen en beenhouwers in de soek van Aleppo, met blonde of rossige haarkleur en lichte of blauwe ogen, zouden de kruisvaarders hier voor iets tussen zitten…? :-)

- Onze Syrische vrienden uit Krak leerden ons het één en het ander in verband met de sharia wetgeving en de islam (althans toch over hun interpretatie). In de shariawetgeving erft een vrouw slechts de helft van wat haar broer erft. Verklaring: voor de vrouw moet “gezorgd” worden door haar broers, en later door haar echtgenoot, dat is hun taak…
Toen we de Syrische mountainbikers vroegen naar het weer, kwamen we algauw op het onderwerp van de opwarming van de aarde. Volgens hen is dit een onderdeel van alle “tekenen” uit de koran die het “einde der tijden” aankondigen. In tegenstelling tot wat de christenen geloven is Jezus nog niet dood, maar zal pas op aarde komen om de eenogige “valse” Jezus te doden. Dit moment luidt het einde der tijden in... Wij vonden het vooral verwonderlijk hoe Westerse moderne Syriërs plots vrij strikt uit de hoek kunnen komen als het gaat om godsdienst.

- Wij beleefden de Syriêrs die wij ontmoetten als zeer open, spontaan en gastvrij, altijd bereid voor een praatje.

Het leven zoals het voor ons is :-)

Geen opmerkingen: