Over 20 jaar zul je meer inzitten over de dingen die je niet gedaan hebt, dan over de dingen die je wel gedaan hebt.
Laat je weerstanden dus varen.
Zeil weg uit die veilige haven.
Vang de wind in je zeilen.
Verken. Droom. Ontdek.

vrijdag 27 mei 2011

Botswana, het leven zoals het is

Jeroen en verse vis :-)
- In Botswana heeft Jeroen de eerste vis in zijn eenendertigjarige leven gevangen. En dat met niet het beste vismateriaal :-) Het water uit de Delta is zeer helder en zelfs drinkbaar, en zit dan ook boordevol vis. Bij gebrek aan echt aas, hielden we ons eerst een namiddag bezig met sprinkhanen vangen, waarmee Jeroen dan een dikke vis aan de haak heeft geslagen :-) Zelfs de locals waren onder de indruk :-) Na maanden genoten we nog eens van verse vis als avondmaal.


- Botswana is één van de meest democratische landen van Afrika en ook economisch gezien één van de succesverhalen, dankzij de aanwezigheid van natuurlijke rijkdommen (vooral diamanten). Voor de meeste mensen is het leven hier relatief gezien beter dan in andere Afrikaanse landen. Dat merk je op straat aan de enorme achterwerken van de black mama's :-) en de overvolle supermarkten waar alles te vinden is. Botwana kampt echter wel met een groot aantal hiv en aids-besmettingen en de daarmee gepaard gaande vele aidswezen. 45% van de bevolking is besmet. Wie zich tijdig laat testen en gedurende één jaar lid blijft van een soort ziekteverzekering, krijgt alle aidsmedicatie betaald door de overheid. Aidswezen kunnen wekelijks voedselpakketten afhalen en kunnen in bepaalde gevallen een huis toegewezen krijgen door de overheid. Dat geldt ook voor werklozen en ouderen. Toen we in het postkantoor onze kaartjes gingen posten, was het net tijd voor de uitbetaling van het pensioen :-) Zo veel "oude" Afrikanen hadden we nog nooit samengezien (oud is hier alweer relatief, de levensverwachting is hier 50 jaar).


- En toch zijn sommigen niet tevreden. Toen wij er waren, waren de Botswaanse ambtenaren (die zijn overal hetzelfde :-)) al meer dan vier weken aan het staken. We spraken met enkele (mannelijke) verpleegkundigen die mee staakten. Blijkbaar hebben ze al meer dan zes jaar geen loonsopslag (lees: aanpassing aan de duurder wordende voedselprijzen) gekregen, alhoewel de wet dit wel jaarlijks voorziet. De president zegt dat er door de economische crisis onvoldoende geld is voor een opslag, maar volgens de ambtenaren zelf spendeert hij het geld aan nieuwe huizen voor zijn ministers... Alles gebeurt hier wel vreedzaam. Het enige wat wij ervan merkten, was dat in elk klein dorp, mensen onder een boom zaten in grote groepen, stakend en de overheidspropaganda op de radio die de stakingen streng veroordeelde. Scholen waren al meer dan een maand dicht, de broodnodige geneesmiddelen en andere importproducten bleven aan de grenzen staan...
Onze eigen bush-douche

- Wij vinden het een beetje jammer, maar Botswana voelt ook steeds minder "echt Afrika". We zijn ontzettend veel (blanke) Zuid-Afrikanen tegengekomen die op zoek zijn naar een laatste beetje wildernis en ook talrijke huurwagens met voornamelijk Nederlandse toeristen die voor een aantal weken door Namibië en Botwana reizen. Er is een veel grotere afstand tussen de lokale mensen en de toeristen. Wij houden ervan met de mensen te praten en te weten te komen hoe ze leven of wat hen bezig houdt, maar de gemiddelde (blanke) Zuid-Afrikaan is bang van "de zwarten" of gewoonweg "niet geïnteresseerd". Ze dragen natuurlijk hun geschiedenis mee...

- Botswana is een echte toeristenbestemming, maar doet er wel alles aan om zijn natuur en eigenheid te behouden. De regering wil vooral "upmarket" toeristen aantrekken (wat zich weerspiegelt in dure prijzen) om zo de impact van de grote massa's te verkleinen. En dat lukt hen aardig. Er zijn talrijke concessies in de Okavango Delta, voorbehouden voor bepaalde safari-organisaties, met een eigen airstrip. Kleinschalige, budgetvriendelijke plaatsen zijn moeilijker te vinden :-) De natuur en de wildernis maakten voor ons veel goed.

7 opmerkingen:

Mama Eliane zei

Zo fijn jullie opnieuw te lezen ! 't Was zo lang geleden. Ik kijk uit naar meer foto's, je verhalen maken mij nieuwsgierig.

Dikke zoen
Mam

Croky zei

Graag meer foto's van de bush-doesj.

Anoniem zei

Nog meer belangrijk nieuws bereikt ons uit het verre Afrika.
De woordvoerder van de Namibische minister van transport laat ons weten dat avonturierster Langendries E. begin juni even de terreinwagen met Belgische kenteken RQQ 694 heeft verlaten om een ritje met de plaatselijke 'tram 3' te maken.

Met andere woorden: ook langs deze weg een gelukkige verjaardag Els én Jeroen. Neen, we zijn dat nog niet vergeten en we willen best in september ook nog een stuk taart komen eten als jullie wat dichter in de buurt vertoeven.
(Ik zal mijn geschenk - een gezonde en rijk gevarieerde fruitkorf - tot zo lang veilig opbergen in het Chirolokaal.)

Groetjes,


Luc.


P.S.:

Voor Croky:
Herman S., woonachtig in de buurt van het landelijke dorpje Werchter (België), laat weten dat hij op datum van 1, 2 en 3 juli extra
douches van het type 'bush' zal voorzien op ALLE campings in voornoemd dorp.
Je gaat je ogen nogal kunnen de kost geven, Croky.

Anoniem zei

Beste J&E, ik zie dat jullie het heel goed stellen (alhoewel al 3 weken geen nieuws). Steeds opnieuw verrassend wat jullie schrijven en de foto's spreken voor zich. Ni normaal. Zet jullie blog nog eens up to date, kan ik weer meegenieten. Wanneer denken jullie terug te komen of missen jullie onze friet mé stoofvlees en een kwak mayo nog niet? Ah ja, als alles vlot verloopt start project na de zomer, nog 3 maanden afwachten. Tot... D&F.

Yolanda zei

Hallo vrienden
Hebben geleerd een taal
Maar vond "paella" in uw woordenboek

geluk

Yolanda zei

Gelukkig verjaardag ELS
FELIZ CUMPLEAÑOS ELS!!!

Vincent zei

Da geloof ik niet dat het de eerste keer is dat Jeroen ne vis pakt !!! Jeroen, zijde den tijd vergeten toen we stekelbaarskes in de beek gingen zoeken? Vangen en in de ton laten "verder leven"? :-) Ik niet zelle ...