Over 20 jaar zul je meer inzitten over de dingen die je niet gedaan hebt, dan over de dingen die je wel gedaan hebt.
Laat je weerstanden dus varen.
Zeil weg uit die veilige haven.
Vang de wind in je zeilen.
Verken. Droom. Ontdek.

zondag 3 oktober 2010

Pergamom en Efeze, een "bezoek aan stenen"


Donderdagmorgen, in de ietwat uitgelopen Istanbulse ochtendspits, baanden we ons een weg richting het Aziatische deel van Turkije. Na eerst een stuk te hebben gereden op een "autosnelweg" (een tweevaksrijbaan waar je 50km/u moet rijden als je een dorp passeert), kozen we voor een "trotterroute" langs het Turkse binnenland. Een prachtige route, zo bleek, langs kleine vergeten dorpjes, prachtige heuvels; we waanden ons even alleen op de wereld. We moesten uitwijken voor een landschildpad en een paar paarden, en Jeroen kon volop vogels spotten.


De toegangsweg tot het Askleipion in Pergamom
Tegen valavond arriveerden we op "Caravan Camping", een zo goed als verlaten kampeerplaats. We bezochten de twee archeologische vindplaatsen in Pergamom, het Askleipion en de Akropolis. Het Askleipion was als het ware een "Spa" avant la lettre, een kuuroord waar zieken nieuwe krachten kwamen opdoen, onder verschillende vormen: baden, massages, maar ook spelen, feesten en muziek. Getuige daarvan is het goed bewaarde theater met 4000 zitplaatsen.

Overblijfselen van een tempel op Akropolis
De Akropolis, aan de overzijde van Pergamom, bevatte een gigantische bibliotheek, waar enkel nog een muur van een leeszaal van rest, waarvan de meer dan 200.000 werken door Marcus Antonius aan Cleopatra werden geschonken na de brand in de "concurrerende" bibliotheek in Alexandrië. De rotsige bergtop bevat daarnaast ook de resten van een aantal tempels, gewijd aan Athena en Dionysos en een spectaculair steil theater, dat plaats bood aan 10.000 toeschouwers.
Bij onze terugkomst op de camping bleek deze overspoeld door 17 mobilhomes wat het totaal aantal Duitsers op de camping deed stijgen van 0 naar 33. Deze grote groep 60-igers zullen ons pad nog dikwijls kruisen aangezien ze eveneens van plan zijn Syrië, Jordanië en Egypte te bezoeken. Jeroen maakte zich al zorgen dat we geen vrije campings meer zouden vinden...

Zorgen om niets, zo bleek bij onze aankomst op de camping in Selçuk. Een grote schaduwrijke camping, die ongetwijfeld in het hoogseizoen afgeladen vol zit, maar nu helemaal leeg is. Deze vormde onze uitvalsbasis voor een bezoek aan Efeze, de hoofdstad van de Romeinse provincie in Azië. We waanden ons even Griekse of Romeinse aristocraten, lopende tussen de goed bewaarde resten van deze indrukwekkende stad.

De prachtig gerestaureerde bibliotheek in Efesos

5 opmerkingen:

Anoniem zei

Hey Jeroen en Els,
'k Had jullie verhaal al gehoord via skype. (Hoera voor skype!!) Maar toch blijft het fijn om jullie belevenissen te lezen ook. Mis jullie!
x

Anneke zei

Joepie! Weer een berichtje. Ik heb nu ook pas door dat je hier wat kan posten. Ik stuur míjn reisverslag dra door met alle dolle fratsen die ik beleef op mijn rondreis in groot-Ninove.

Bert en Petra zei

Hey Els en Jeroen,

Wij kijken dagelijks naar jullie site om te zien of er nieuws is van jullie en vinden het echt super dat we jullie zo op de voet kunnen volgen; zo is het net alsof we een beetje aan het meereizen zijn en dat gevoel is nog groter door de gedetailleerde verslagen (van Els veronderstel ik ;-)) en de bijgevoegde foto's).

Groetjes Bert, Petra en Bo

Unknown zei

Knap verslag! Knappe foto's (alhoewel ik eigenlijk wel een foto van Jeroen met zo'n theedoek op zijn hoofd had verwacht, gezien het afscheidsfeestje...).
Vergeet niet te tanken!

Vincent, Nathalie en Emma zei

Hey Els en Jeroen ...

Super he !!! Blijven verslagen doorgeven zou ik zeggen. Ik ken geen beter excuus om even het werk naast me neer te leggen om jullie verslag te lezen. ;-)
Moet zelf zeggen dat er hier al collega's zijn die ook mee lezen ! ;-)
Tot de volgende ..

Greetz
Vincent, Nathalie en Emma