Over 20 jaar zul je meer inzitten over de dingen die je niet gedaan hebt, dan over de dingen die je wel gedaan hebt.
Laat je weerstanden dus varen.
Zeil weg uit die veilige haven.
Vang de wind in je zeilen.
Verken. Droom. Ontdek.

woensdag 29 september 2010

Istanbul, stad der steden

Ons verblijf in Istanbul, van maandag tot en met vandaag, heeft een grote indruk op ons nagelaten. Hier ontmoet het verleden het heden, hier eindigt Europa en begint Azië. Op het eerste zicht een megalopolis met zijn 12 miljoen inwoners, maar tegelijk ook kleinschalig, vol leven en rustig tegelijk.

de Aya Sofia
We zijn onze verkenning gestart in het "oude" Istanbul, met een bezoek aan de Blauwe Moskee, het Topkapi paleis met de indrukwekkende harem (Jeroen begon al stilletjesaan weg te dromen, tot ik hem het verhaal van de eunuchen, de "bewakers" van de harem, vertelde), de Aya Sofia, de grote en de kleine, de Basilicacisterne, een uit de Byzantijnse tijd resterende, ondergrondse wateropslagplaats, de Egyptische bazaar, met zijn vele kraampjes vol specerijen, juwelen en andere Turkse soevenirs, de Grote Bazaar, waar je urenlang zou kunnen shoppen tot je erbij neervalt. Gelukig was er na ons bezoek ook wat tijd om gezellig wat te keuvelen met de plaatselijke mannen op de vlooienmarkt, die plaatsvond op het voorplein van de moskee, vóór het gebed.


De vlooienmarkt
We sloten ons bezoek aan Istanbul af in het "moderne" Istanbul en wandelden er van het hoog gelegen Taksim-plein en park naar de Galatatoren en de Galatabrug. In deze buurt zijn tal van leuke kleine steegjes te vinden waar je alles vindt: muziekinstrumenten en de blijkbaar beroemde Turkse cimbalen, bakkerijen met de typische baklava, restaurantjes, enz. Aan het Taksimplein bezochten we ook nog een tweedehandse boekenmarkt (speciaal voor mama Eliane zijn er foto's van) waar je echt ALLES kon vinden. Natuurlijk vooral veel Turkse boeken, maar ook Engels-, Duits- en Franstalige boeken, zeer oude schoolboeken, tijdschriften uit de Tweede Wereldoorlog, ...op de achtergrond maakten de tweedehands plaatjes van de Beatles en Elvis het bezoek nog aangenamer.
Morgen zetten we onze toch verder, langs de westkust van Turkije, richting Bursa, Pergamom en Efeze.

3 opmerkingen:

Luc zei

Hallo Els en Jeroen,

Jullie verslagen zijn echt 'de max' om te lezen. De reporters van 'Vlaanderen vakantieland' zouden het niet beter doen. Ik hoop echt regelmatig en liefst zo veel mogelijk nieuwe berichten te kunnen lezen. In gedachten ben ik dan even weg uit ons Belgenlandje waar de herfst zich nu al volop aankondigt.

Nog veel succes met jullie grootse onderneming.

Jeroen zei

Wij zitten op de eerste rij om jullie te volgen, het voelt aan alsof we een beetje meereizen! Have fun!

Anoniem zei

Zus!!!! Ik wist niet dat je hier reacties kon plaatsen!!! Fantastisch! Wat een mooie foto's! Spreken we eens af om te skypen? Dikke kus,
Kristin