Over 20 jaar zul je meer inzitten over de dingen die je niet gedaan hebt, dan over de dingen die je wel gedaan hebt.
Laat je weerstanden dus varen.
Zeil weg uit die veilige haven.
Vang de wind in je zeilen.
Verken. Droom. Ontdek.

maandag 1 november 2010

Jordanië, het leven zoals het is...

- Er zijn immens veel, hoge en niet gesignaliseerde verkeersdrempels in Jordanië. De vering van onze auto werd bij momenten ernstig op de proef gesteld als we (weer) eens iet s te snel kwamen aangereden en de heuvel pas op het allerlaatste moment opmerkten.

- Jordaanse mannen zijn knap: donkere types en zeer verzorgd :-) Met koningin Rania in het achterhoofd kan Jeroen aanvullen dat ook de Jordaanse vrouwen er best wel mogen wezen, als je er een glimp kan van opvangen tenminste, verscholen achter de sluier.

- We vermoeden dat Jordanië heel wat militairen, politie-agenten en brandweermannen telt. We maken dit op uit de veelheid aan politiecontroles, telkens bevolkt door een vijftal agenten; de vele en grote militaire domeinen die “verborgen” liggen in de woestijn en de brandweermannen in hun blauwe uniform die we overal tegenkwamen. Die laatste zijn trouwens steeds uitgerust alsof ze elke vijf minuten een allesverwoestende brand moeten gaan blussen :-)

- We zagen enorm veel geiten rondlopen, echte dan :-) Ze zien er heel gek uit met lange oren waarvan het uiteinde meestal omhoogkrult en ogen die lijken op die van een kikker.

- Jordanië is een relatief dure reisbestemming. Toegangsprijzen voor toeristische toppers swingen de pan uit: het kostte 38 euro per persoon om 2 dagen Petra te bezoeken (nieuwe toegangsprijzen geldig vanaf 1 november drijven die prijs nog op tot 55 euro voor 2 dagen!?), omdat we met onze eigen wagen Wadi Rum wilden binnenrijden, moesten we 20 euro per dag betalen. De kosten voor het kamperen evenaarden de Europese prijs, alleen stond de prijs (meestal) niet in verhouding tot de kwaliteit ervan. Het kampeerterrein was meestal niet meer dan een veredelde parking, en soms was er enkel koud water in de douche, en toch betaalden we gemiddeld 18 euro per nacht, na onderhandeling over de prijs. We lieten het niet aan ons hart komen en profiteerden van het lekkere en goedkope eten :-)

- We proefden de lokale Jordaanse keuken die naast de welbekende kip showarma bestaat uit diverse soorten mezze (dit zijn voorgerechten maar meestal tref je ze in buffetvorm aan als hoofdgerecht): puree van kikkererwten; een sausje van yoghourt, look en kruiden, puree van aubergines; gegrilde groenten, … steeds overgoten met een flinke hoeveelheid olie. Ook falafel (vegetarische groentenballetjes), fuul (een soort bonen die zeer traag worden gekookt en overgoten worden met een pittig sausje en olie) en kofta (balletjes gemaakt van lamsvlees met peterselie en andere kruiden, vergezeld van een saus op basis van sesamolie) konden onze smaakpapillen bekoren.

- De dieselprijs in Jordanië staat vast en bedraagt 0,50 eurocent per liter.

Jordanië als land, met zijn afwisselende landschap en woestijnen met oases was de moeite waard!

3 opmerkingen:

Vincent zei

Ne mens zou alleen maar mee dromen dat hij mee was met jullie. Zeker met dit herfstweer bij ons.

Kunnen jullie wat diesel naar ons opsturen? Want hier gaat de prijs alleen maar omhoog ! ;-)

Greetz
Vincent

Croky zei

Ondertussen is het hier trouwens al 24u continu aan't regen (zo lijkt het toch en 't zal nie veel schelen). De steenweg in winnik is zelfs ondergelopen!!! M.a.w. geniet ginder van de zon!!!
Vind het machtige foto's van Jordanië, vooral die van Wadi Rum. Schitterend!!!!!

Groeten!

Croky

Vincent zei

Laatste update ... Ninove is zo goed als afgesloten van de buitenwereld. Enkel nog met bootjes lukt het om het centrum in te komen.

NIets van aantrekken Els en Jeroen. Tegen dat het water langs daar komt bij jullie, zal het al verdampt zijn. :-)

Greetz
Vincent