Over 20 jaar zul je meer inzitten over de dingen die je niet gedaan hebt, dan over de dingen die je wel gedaan hebt.
Laat je weerstanden dus varen.
Zeil weg uit die veilige haven.
Vang de wind in je zeilen.
Verken. Droom. Ontdek.

donderdag 18 november 2010

No hassle...

Onze eerste dag in Luxor brengen we voornamelijk op de camping door. We praten bij met de overige Afrikareizigers, doen de was (Els dan), klussen wat aan de auto (Jeroen ontdekte een klein (hopelijk) probleem), werken onze site bij, doen een kleine zoektocht naar brood, en zien voor het eerst Joppe in het echt via skype. Kortom, we rusten goed uit :-) Net zoals onze Egyptische medemens, want zij vieren deze dagen het Islamitische feest, Aïd-el-Adha, dat samenloopt met de pelgrimstocht naar Mekka. We hadden ons al afgevraagd waarom Caïro-stad plots vol liep met schapen en er ellenlange wachtrijen stonden aan de lokale beenhouwers :-) 

Reuzenzuilen in de tempel van Karnak
Luxor heb je uiteraard niet gezien zonder een bijna verplicht bezoek aan de tempel van Karnak en aan de Valley of the Kings. De tempel van Karnak bestaat uit een gigantisch tempelcomplex, opgericht voor de god Amon. De zuilenzaal was voor ons het hoogtepunt van het bezoek. Ze bestaat uit 134 massieve, impossante zuilen van 23m hoog. De kapitelen zijn allemaal in de vorm van papyrusbundels en de kleuren zijn schitterend. Ze lijken wel gebouwd door reuzen. De reliefs die zijn aangebracht op de muren, op de zuilen, in de verschillende kleinere tempels, zijn schitterend. Starend naar de erop afgebeelde taferelen en hiëroglyfen, vragen we ons steeds af hoe ze er in geslaagd zijn dit te verwezenlijken.

De Valley of the Kings voert ons naar de westelijke oever van de Nijl. Onder een snikhete zon, zonder een zuchtje wind, en te midden van het rotsgebergte in een woestijnvallei, liggen tientallen graven die door een netwerk van paden verbonden zijn. Met je ticket kan je drie graven bezoeken, dus het komt erop aan de meest interessante uit te zoeken. Wij bezochten als eerste het graf van Thoetmozes III, dat uitzonderlijk is door zijn ligging. De ingang ligt het verst in de vallei en is het moeilijkst bereikbaar, gelegen in een diepe, smalle kloof. We beklommen de trappen en dan wachtte ons de afdaling in het graf zelf. De beschilderde muren waren prachtig. Maar ons is vooral de hitte en het gebrek aan zuivere lucht bijgebleven :-) Terug in open lucht, voelde dat zelfs "fris" aan, tegenover de bedompte lucht binnenin. We bezochten ook het graf van Ramses III en dat van Tawosret/Sethnaket. Dit laatste graf behoorde aan twee verschillende eigenaars/farao's toe (vandaar de twee namen). Jammer genoeg kunnen we jullie niet laten meegenieten van de pracht van deze bijzondere graven, want foto's nemen was verboden. We riskeerden al een boete door een foto te nemen van de bordjes buiten aan de graven (no pictures, not even from the dust) :-)

Hiëroglyfen op de reuzenzuilen
Omwille van de leuke naam en het indrukwekkende uitzicht, gingen we op de Westbank ook nog een kijkje nemen in de tempel van Hatsjepsoet, of Deir-al-Bahari (speciaal voor Veerle :-)). De vrouwelijke farao, Hatsjepsoet liet deze bouwen, als graf, voor haarzelf en haar vader. De tempel bestaat uit drie opeenvolgende terassen die naar het heiligdom leiden. De zuilen en muren zijn bedekt met taferelen uit het leven voor en na de dood van de farao. De tempel werd in latere tijden door de christenen als klooster gebruikt, vandaar de naam.

Na de nodige inkopen in Luxor stad, dat steeds gepaard gaat met het gebruikelijk afdingen op de prijs, en de achtervolging door taxichauffeurs die maar niet willen begrijpen dat wij graag wandelen, bereiden we een lekker feestmaal met onze verse voorraden. Wat is het heerlijk om een volle koelkast te hebben! :-)

Ali, de fruitboer van Luxor

3 opmerkingen:

Anneke zei

Heet, weinig zuurstof in de lucht.. Een beetje zoals hier dus...

Unknown zei

Knappe reportage Els en Jeroen!

Luc zei

Het blijft voor ons hier echt uitkijken naar nieuwe berichten én zeker ook foto's op jullie blog. Vooral nu we toch vrij vroeg op een eerste winterprik/ koudegolf worden getrakteerd, is het lezen en bekijken van jullie reportages (en Kris heeft gelijk: ze zijn en blijven erg knap)een beetje een vlucht uit de koude werkelijkheid.
Bedankt, Els en Jeroen, om de thuisblijvers niet te vergeten!
Nog veel succes en ik hoop samen met jullie dat er geen technische problemen aan de landcruiser opduiken.
Groetjes,

Luc.

P.S. Jullie vergeten toch niet om jullie kerstboom te zetten, hé?