Over 20 jaar zul je meer inzitten over de dingen die je niet gedaan hebt, dan over de dingen die je wel gedaan hebt.
Laat je weerstanden dus varen.
Zeil weg uit die veilige haven.
Vang de wind in je zeilen.
Verken. Droom. Ontdek.

dinsdag 26 februari 2013

Rock Werchter, editie Thailand



We besloten uiteindelijk toch om Noord-Oost Thailand te doorkruisen omdat dit gewoonweg 'sneller reizen' zou betekenen waardoor we meer tijd overhouden voor ons bezoek aan Cambodja. We trokken eerst naar het Phu Kradung National Park, volgens de reisgids "een van de mooiste natuurparken van Thailand". En dat hoopten wij ook, gelet op de vele bussen die het ons kostte om er te geraken en de complete 'run-down place' (de enige in het dorp, -'t is te zeggen, we moesten wel altijd op een lift gokken erheen van en naar het dorp) waar we moesten slapen :-) Het bestaat in feite uit een soort van plateau (1300m hoog) gelegen te midden van een voor de rest vlak landschap. Je kan er nadat je de berg hebt beklommen (stevige klim), vele mooie wandelingen maken. Voor de verandering kan je hier eens echt wandelen, zonder dat je ook naar boven kan worden gereden. Wat zeer verwonderlijk is, want zoals we al eerder schreven, "vermijden" de gemiddelde Thai elke vorm van wandelen of fysieke inspanning :-) Er zijn ondertussen wel al plannen goedgekeurd voor een kabelbaan naar boven...

In een drietal uur wandelden we naar boven en lieten de vele talrijke jeugdige Thai achter ons :-) Blijkbaar was de "zomervakantie" net begonnen en honderden jongeren puften en hijgden zich een weg naar boven op het meest bizarre schoeisel (sandalen, slippers, pumps, ...), in de meest ongemakkelijke kledij (jeans, strakke broeken, ...) en met een enorme hoeveelheid bagage - die uiteraard wel door dragers werd getorst. De meesten zouden voor enkele dagen tot een week op het plateau kamperen. Bij aankomst boven zagen we een immense hoeveelheid tenten opgesteld, waren wij blij dat we ervoor gekozen hadden om in één dag naar boven en terug naar beneden te wandelen :-) De Thaise interpretatie voor een bezoek aan een nationaal park, waar je rust en natuur verwacht, deed ons even aan een camping van Rock Werchter denken, compleet met eettenten en al :-) We maakten nog wat kortere wandelingen op het plateau naar enkele  (droge) watervallen en zetten nadien de afdaling in, om nét voor de duisternis viel, beneden een lift te versieren op de moto van een drager.

Prasat Phanom Rung
We wilden eigenlijk ook in dit stuk niet-toeristisch Thailand een uitzonderlijke tempel gaan bezoeken, de Prasat Khao Preah Viharn. We maakten de lange reis tot de dichtst bijzijnde stad... om daar tot de constatie te komen dat de tempel 'onbezoekbaar' was. Hij ligt in betwist grensgebied tussen Thailand en Cambodja en blijkbaar was de vete net weer in volle hevigheid opgelaaid... Niemand kon ons helpen want niemand sprak Engels en er waren nog minder faciliteiten voor toeristen dan in Phu Kradung.

Muang Tham
We lieten deze stad dus de volgende morgen alweer achter ons en spendeerden onze laatste twee dagen in Thailand in Nang Rong dat we als uitvalsbasis gebruikten voor een bezoek aan de nabijgelegen Khmer-burchten. De ene, Prasat Phanom Rung is gebouwd op een oude vulkaan, en de andere Muang Tham ligt aan de voet ervan en is omgeven door een groot waterreservoir. Beiden waren een mooi voorsmaakje voor onze ontdekkingstocht in Angkor Wat :-)


1 opmerking:

Anoniem zei

Maar een ding was er zeker niet aanwezig: de Joe Pilar Saloon!
Yippiekajee...