Over 20 jaar zul je meer inzitten over de dingen die je niet gedaan hebt, dan over de dingen die je wel gedaan hebt.
Laat je weerstanden dus varen.
Zeil weg uit die veilige haven.
Vang de wind in je zeilen.
Verken. Droom. Ontdek.

zondag 28 november 2010

Egypte, het leven zoals het is

- Het is geen levende legende, het is de waarheid: een fles water kost hier inderdaad meer dan een liter diesel.

- Egypte was het land van de politiecontroles. Overal waar je gaat, of het nu een godvergeten gat is in de woestijn, of een drukke weg langs de Nijl, er zijn wegversperringen met agenten of militairen. Ze stellen constant dezelfde onnozele vragen. Het begint met "where are you from?" (meestal niet in een volzin of verstaanbaar). Wij braafjes in het Arabisch "Belgica" (want Belgium, dat is te moeilijk). Daarna de meest debiele vraag die er bestaat: "two?" Alsof we in die volgeladen auto van ons, nog 10 Chinezen hebben verstopt?! Daarna "where you go?" Daarna noteren ze ijverig in een schoolschriftje alle gegevens en schrijven onze nummerplaat over. Op naar de volgende post... 10 km verder, voor alweer...dezelfde vragen.

- Egypte is een mooi vakantieland, maar individueel reizen is toch wel moeilijker. Het feit dat je voor alles moet afdingen en onderhandelen, maakt het heel vermoeiend. We stopten heel wat tijd in die zaken, en geduld :-) (soms wat minder, na de zoveelste opdringerige Egyptenaar). Het grappige is dat ze beginnen met te zeggen "no hassle here", maar dat ze dan eigenlijk al bezig zijn met je te pluimen :-)

- Wij denken dat Egyptenaren het woord "nee" niet kennen. Ze vragen je "taxi?" (terwijl we naar onze eigen wagen aan het lopen zijn), je zegt "no" en dan vragen ze NOG duizend keer "taxi"... ofwel heeft het woord misschien nog een andere betekenis in het Arabisch.. :-)

- Autolichten aansteken als het donker wordt is ten strengste verboden! Het is veel beter om, als je een tegenligger ziet (meestal niet, want het is pikkedonker), deze korstondig op enkele meters afstand te verblinden met je grote lichten. Voor het rijden zijn standlichten voldoende. Een richtingsaanwijzer zit standaard op een auto, maar waarvoor het dient, dat weten ze hier niet. Je bekomt wat je wil in het verkeer, door veelvuldig gebruik te maken van je getunede claxon. Jeroen is een liefhebber van de Egyptische rijstijl. Hier geldt de wet van de sterkste en onze auto ziet er nu éénmaal zeer indrukwekkend uit :-) Het enige wat minder is, met onze harde vering, is het feit dat verkeersdrempels aangeduid staan...waar de verkeersdrempel is, meestal dus te laat :-)

- Jammer genoeg moeten we ook vermelden dat Egypte zeer vuil is. Zeker als je van de toeristenpaden afgaat. Ze laten alle afval overal achter: slachtafval, mest van paarden en ezels, afval van groeten,... Je moet je letterlijk een weg banen door een zwerm van vliegen. Dieren worden hier helemaal niet goed behandeld. GAIA zou hier zijn werk hebben :-)

We hebben volop van onze maand in Egypte genoten. Tijd voor iets nieuws! Volledig onbekend terrein voor de meesten én voor ons, Soedan!

4 opmerkingen:

Luc. zei

Nog maar gisterennamiddag gevraagd om meer nieuws en kijk ... goed en wel terug van de eerste werkdag en de blog is al aangevuld.
En hoe ...
Bedankt, Els en Jeroen.
Natuurlijk wordt het nu reikhalzend uitkijken naar jullie belevenissen in Soedan. Jullie zeggen het immers zelf: voor velen een grote onbekende, letterlijk en figuurlijk. Bovendien ben ik erg benieuwd hoe vlot jullie daar de mogelijkheid gaan vinden om iets te posten. Hopelijk valt het mee.
Nogmaals bedankt voor jullie reisverslagen en veel succes in Soedan.
Groetjes,

Luc.

Vincent zei

Hoe dan ook, de ezel lijkt me toch nog gelukkig te zijn ! Ale afgaand van de foto he! :-)

Merciekes voor et leesgenot !

Unknown zei

'No' in het Arabisch betekent 'Zeg het nog nekeer onnozelaar want ik heb je niet verstaan'. Vandaar dus...

bert zei

Kdacht eerst dat het Jeroen was op die foto maar Petra wees mij erop det het een ezel is :-))

groetjes Bo, Petra en Bert