Over 20 jaar zul je meer inzitten over de dingen die je niet gedaan hebt, dan over de dingen die je wel gedaan hebt.
Laat je weerstanden dus varen.
Zeil weg uit die veilige haven.
Vang de wind in je zeilen.
Verken. Droom. Ontdek.

maandag 14 maart 2011

Oeganda, het leven zoals het is

Koffiebonen
- Zacht glooiende heuvels, savanne, meren, vulkanen, watervallen, rivieren, tropisch regenwoud... Oeganda heeft het allemaal. De bevolkingsdichtheid zet echter heel wat druk op al dat groen. Je ziet hier ook veel bananen-, suikerriet-, thee- en koffieplantages en vele stukken tropisch regenwoud zijn gekapt om plaats te maken voor hutten en broodnodige landbouwgrond.

- Als we de vele talrijke dorpen binnenrijden, zegt Jeroen altijd: "onze fans groeten ons" :-) Kinderen hier hebben een goed oog voor het detecteren van "mzungu's" (blanken). Van zo gauw ze ons opgemerkt hebben, spurten ze naar de weg en staan uitbundig en vrolijk naar ons te zwaaien, met een hoog stemmetje de overal bekende woorden sprekend: "hey mzungu, how are you?"

- Wij vinden Oegandezen grappig. Ze zijn open en optimistisch. Na een regenbui poetsen ze hun witte sportschoenen of hun fiets met bruin water uit een plasje :-) Vele vrouwen dragen hier traditionele kleren, met heel hoog opgepofte mouwen en in het meest blinkende stofje. De trucks, boda-boda's (motorfietsen die dienen als taxi), fietsen en dala-dala's (mini-busjes/taxi's) dragen hier de meest vindingrijke slogans: "in God we trust", "the family that prays together, stays together", "Jezus is our hero"... Misschien hebben ze één of andere hogere macht wel nodig wanneer ze zich op de openbare weg begeven, want Oegandezen rijden als gekken: veel te snel en ongecontroleerd, ongeacht de ondergrond. Op de vele dirt roads waanden we ons dikwijls in een Oegandese versie van Parijs-Dakar. Het recht van de sterkste telt hier: wie het grootste gevaarte heeft, heeft voorrang (lees: mag je van de weg rijden) :-) Reken hier nog de talrijke ongelofelijk hoge "speed bumps", de levensgevaarlijke inhaalmanoeuvres en het plots opduiken van politie- en/of legerpersoneel bij, en je waant je in een levensechte versie van een computerspel :-)


- In Oeganda vind je heel wat community campsides. Schitterende initiatieven waarbij de lokale gemeenschap een camping en/of bandas (kleine huisjes) runt. De opbrengst gaat louter naar de gemeenschap en wordt gebruikt voor de bouw van scholen, gezondheidscentra, enz. Geen enkele blanke is hierbij betrokken. De faciliteiten zijn meestal basic. We hadden dikwijls geen stromend water of electriciteit. Meestal bieden ze ook een beperkte menukaart aan met lokale specialiteiten. Zo proefden we "matoke met groundnut sauce", "irish potatoes with beef stew", ... Een kleine soeveniershop met spullen gemaakt door de vrouwengroep is eveneens aanwezig :-) En de ligging is in het overgrote deel van de gevallen fantastisch gekozen!

- De president is ondertussen officieel verkozen voor zijn zoveelste ambtstermijn. Hij heeft het hoogste bedrag ooit gespendeerd aan zijn verkiezingscampagne, terwijl het overgrote deel van de Oegandese ouders niet in staat is de "school fee" te betalen, die hun kinderen toelaat onderwijs te genieten... Geen (voldoende) onderwijs leidt ertoe dat Oeganda een gebrek heeft aan gekwalificeerd personeel om te werken in zijn recent ontdekte olie- en goudmijnen. Buitenlandse expertise moet hiervoor betaald worden... En de opbrengst van die rijkdom wordt aangewend voor...?

Soms is het moeilijk om te gaan met de vele tegenstellingen. We ondervinden het dikwijls aan den lijve. We hebben zelf 1000 dollar betaald om naar de gorilla's te trekken, terwijl we zovele dorpen voorbijrijden waar je vrouwen en kinderen met gele tonnen op hun hoofd ziet lopen naar de dichtsbijzijnde waterpomp, waar geen electriciteit is, waar kinderen in de regen op blote voeten lopen en met nauwelijks iets van kledij dat tegen de regen is bestand, waar kinderen nog spelen met een fietsband of een bal gemaakt van oude vodden... Daarom doen we ons best om op een andere manier ons steentje bij te dragen, door de community campsites te bezoeken, door soeveniers te kopen die gemaakt werden door weduwen en wezen en waarvan de opbrengst rechtstreeks naar hen terugvloeit, ... Maar we moeten ook heel dikwijls "nee" zeggen...

Straatkinderen in Kisoro
We hebben heel erg genoten van de kleurrijke markten, van de vele fijne Oegandezen die we hebben ontmoet en die ons iets leerden over hun land en cultuur, van de prachtige natuur en ongetemde watervallen, en... van de apen/gorilla's, waarin we zoveel van onszelf herkennen :-)

2 opmerkingen:

Vincent zei

As heard on Radio StuBru. :-)
Wou normaal in de Jukebox van "Steven en Roos" het plaatje Africa van Toto aan jullie opdragen, maar geraakte niet binnen en iemand was me voor. Vandaar de dag nadien een leuk Italiaans liedje maar ... tes niet echt Afrikaans, maar gedacht doet veel he. :-)

Greetz
Vincent

Anoniem zei

Schandalig dat er nog zoveel mensen zijn die geen veilig drinkwater hebben. Waar zijn de mensen toch mee bezig.
Wie gaat er trouwens in jullie plaats roepen langs het parcours van de Ronde op zondag 3 april?
Wat was trouwens jullie plekje, het bultje van Denderwindeke? ;)

PW uit L.