Over 20 jaar zul je meer inzitten over de dingen die je niet gedaan hebt, dan over de dingen die je wel gedaan hebt.
Laat je weerstanden dus varen.
Zeil weg uit die veilige haven.
Vang de wind in je zeilen.
Verken. Droom. Ontdek.

vrijdag 1 april 2011

"Malawi, the warm heart of Africa"

Museum in Livingstonia
Na nog snel een frisse duik in het zwembad van de camping in Mbeya, maakten we samen met de Ierse "An en Robin" :-) de vlotte grensovergang naar Malawi (geen visum nodig en geen kosten voor onze wagen). We gaven enkele backpackers een lift en brachten de volgende dagen samen door in Chitimba.  De Nederlandse eigenaars van de camping waar we verbleven en hun vrienden bleken een schat aan informatie te zijn voor leuke plaatsen, campings, nationale parken, enz.  in de landen die nog op ons programma staan. Ervaren Afrikareizigers in hart en nieren :-)


Het omliggende landschap was wondermooi: de golven op het water van het Lake Malawi, de talrijke lichtjes van de vissersboten die oplichten bij valavond, en aan de westelijke zijde van het meer, de rotsen en heuvels die de natuurlijke grens vormen van de Great Rift Valley. Samen met onze ervaren Ierse drinkeboers :-) genoten we van het sterkere bier en de prachtige zonsondergang, met daarboven de dreigende felle flitsen van alweer het volgende tropische onweer.


Het prachtige uitzicht van het terras van Lukwe Camp
Ze hadden ons gewaarschuwd, de bergweg omhoog naar Livingstonia, een Schotse missiepost uit de 19e eeuw, zou spectaculair zijn. "Eén van de meest opwindendste wegen van Afrika" vermeld de reisgids en dat was hij ook. We begrepen waarom de meeste reizigers deze weg wandelend afleggen :-) Het begin van deze slechts 15km lange weg deed onze wagen 700m in hoogte klimmen over slechts 9km, via 20 haarspeldbochten langs duizelingwekkende afgronden, gladde rotsen en diepe modderige geulen gevormd door de regen van de vorige dagen.  We waren opgelucht toen onze fantastische wagen (het mag eens vermeld worden :-)) ons veilig aan de kampplaats bracht. We verbleven in Lukwe Camp, een echt ecocamp uitgebaat door een Belg. Tien jaar geleden had hij een uitstekende keuze gemaakt voor de inplanting van zijn kampplaats: het terras van de bar hing bijna letterlijk over de rand van de klif en bood prachtige uitzichten op het Lake Malawi ver beneden.

Voor valavond maakten we nog snel een wandeling naar de nabij gelegen Manchewe watervallen die zich van de Rift Valley Escarpment 125m lager naar beneden storten. We sloten de avond af met een gezellige babbel (eindelijk nog eens in het Vlaams :-)) over het leven en de cultuur in Malawi. De volgende dag maakten we een daguitstap naar het eigenlijke Livingstonia. Deze missiepost, genoemd ter ere van Dr Livingstone, werd in de 19e eeuw gesticht door Schotse missionarissen. Alle gebouwen en omliggende huizen gaven ons de indruk alsof we in een klein Victoriaans dorp rondliepen.  We vluchtten voor de regen en brachten een bezoek aan het museum dat ons leerde dat de missie heel wat sociale projecten leidde bij het begin van de koloniale tijd en medische hulp en onderwijs bood  voor de lokale bevolking.

Als afsluiter van de dag, en ons verblijf hier, namen we een (zeer) frisse duik (eerder een snelle onderdompeling) in een poeltje en lieten ons het feestmaal, bereid met verse producten uit de tuin, wel smaken.

Geen opmerkingen: