Over 20 jaar zul je meer inzitten over de dingen die je niet gedaan hebt, dan over de dingen die je wel gedaan hebt.
Laat je weerstanden dus varen.
Zeil weg uit die veilige haven.
Vang de wind in je zeilen.
Verken. Droom. Ontdek.

maandag 4 april 2011

Pech...

Vanuit Livingstonia was ons plan om door te steken naar het Nyika Plateau. Informatie over de toestand van de weg in het regenseizoen verkregen van de Belg en andere locals, alsook de dreigende onweerswolken deden ons anders beslissen... en gelukkig maar. Na onze aankomst in Mzuzu merkten we dat één van onze achterbanden op exploderen stond. De zoektocht naar nieuwe banden kon beginnen :-(

In heel Mzuzu was slechts één "bandencentrale" te vinden en de lokale verkoper maakte ons meteen duidelijk dat BF Goodrich banden (diegene die we wilden) onvindbaar zijn in Malawi (wegens de hoge kost voor het importeren ervan in het van de zee afgesloten Malawi). We besloten ons "geluk" te zoeken in Lilongwe en legden de 370km doorheen het binnenland in één keer af, met onze reserveband (niet volledig de goede maat) aan 80km per uur :-) Een uitgebreid marktonderzoek ter plekke leerde ons dat all terrain banden schaars zijn en peperduur! De overweging dat de banden ons enkel nog tot Zuid-Afrika dienen te brengen, bracht ons ertoe voor de goedkoopste niet-Chinese banden te gaan :-) De aanschaf ervan maakte ons 400 euro armer :-) We lieten het niet aan ons hart komen en reden terug noordwaarts om de mooie gemiste plekken langsheen het Lake Malawi te ontdekken.


Pech bleef ons echter achtervolgen en bracht ons opnieuw in Mzuzu :-) Malawi heeft weinig exportproducten en dus onvoldoende hard currency (dollars) om diesel aan te kopen op de wereldmarkt (of misschien gebruiken de machthebbers de dollars wel voor iets anders...). Dit leidt regelmatig tot een dieseltekort over het hele land. Het toeval wou dat wij net diesel nodig hadden tijdens zo een tekort :-) De zes tankstations in Mzuzu hadden op zaterdag al geen petroleum meer sinds donderdag en geen diesel meer sinds die morgen... Op onze "gehaaste" Westerse vraag wanneer er dan wel diesel zou zijn, kregen we het vanzelfsprekende Afrikaanse antwoord: "misschien komen de trucks op dinsdag, of later" :-) Maar het zou Afrika niet zijn als er zich geen onverwachte oplossing voor ons "probleem" tevoorschijn toverde :-) Een Malawiaanse zakenman had via via van onze "dringende" nood gehoord en was ons gevolgd tot op de kampplaats. Hij bood ons onmiddellijk 200 liter diesel aan (zwarte markt uiteraard :-)) tegen de prijs "die we ons konden veroorloven" (zijn woorden) :-) We kochten uiteindelijk 60 liter aan "slechts" een fractie duurder dan de sowieso al dure dieselprijs. Wij konden terug verder, de zakenman had een centje extra verdiend... en de volgende middag was er terug diesel aan de pomp :-)

Wachtrijen aan de benzinepomp
We bekwamen van het vele rijden en de broeierige vochtige hitte in Cape Mclear, in het uiterste zuiden van Lake Malawi.

Geen opmerkingen: