Over 20 jaar zul je meer inzitten over de dingen die je niet gedaan hebt, dan over de dingen die je wel gedaan hebt.
Laat je weerstanden dus varen.
Zeil weg uit die veilige haven.
Vang de wind in je zeilen.
Verken. Droom. Ontdek.

zaterdag 26 maart 2011

Tanzania, het leven zoals het is

- In Tanzania spreekt men Swahili, net zoals in Kenia en sommige stukken van Oeganda. In tegenstelling tot deze laatste twee landen, wordt er in Tanzania weinig Engels gesproken en is de lokale bevolking altijd heel erg blij als je enkele woorden in hun taal met hen kan wisselen. Vooral de begroeting is één van de belangrijkste onderdelen van een goede introductie. Die gaat als volgt: Jambo! (hallo), Habaree? (Hoe gaat het?), Mzuri (goed), Karibu (you're welcome,) Asante sana (dankjewel), Poa (Streetswahili voor "all right"). Deze woordenwisseling kan trouwens even doorgaan :-) Zonder deze paar woorden eerst te hebben uitgesproken, moet je er zelfs nog niet aan denken een drankje te bestellen bij een ober of tomaten te kopen op de markt :-)

- Tanzanianen, maar eigenlijk Afrikanen in het algemeen, zijn gek van Europees voetbal, voornamelijk van de Engelse premier league. Aan de grensovergang Oeganda-Tanzania waren we verbluft over het feit dat ze "Anderlecht" en "Club Brugge" kenden, en vroegen ze ons naar de correcte uitspraak van "Genk". Ze kennen alle spelers bij naam en kunnen hele interviews reciteren. Zelfs de kleinste dorpen hebben een zaaltje waar de lokale bevolking naar het voetbal kan komen kijken en we worden overal gevraagd naar onze favoriete ploeg of speler :-)

- De meeste Tanzanianen hebben overal en altijd een klein radiootje bij zich. Ze luisteren naar luide typische Afrikaanse muziek of interviews met voetballers of speeches van hun president. Het is wel een grappig zicht om hen overal langs de kant van de weg daarmee te zien staan, zo dicht mogelijk tegen hun oor geplakt :-)

- We zouden geen Belgen zijn als we niet in elk land dat we bezoeken de lokale bieren proeven. Hier in Tanzania dragen de bieren steeds orignele namen zoals Serengeti, Kilimanjaro of Safari. Het enige nadeel is dat het alcoholgehalte nogal laag is :-) Daarom zijn we overgeschakeld op de lokale korte drank hier in Tanzania, super goedkoop, overal te vinden en zelfs te verkrijgen in kleine handige spuitzakjes van 30ml: konjagi.

- We zijn verzot op de lokale Tanzaniaanse lekkernijen die je overal vindt langs de kant van de weg, in plastieken emmers of houten dozen; samosa's zijn driehoekige bladerdeegflapjes gevuld met ofwel een mengeling van gehakt (of iets dat ervoor moet doorgaan :-)), ui en een pikant sausje, ofwel, voor de vegetarische versie, met een mengeling van bonen en groenten. Daarnaast zijn er ook de heerlijke verse mandazi's wat een soort van gefrituurde zoetere koekdeeg is, en de "chips omelette", wat uiteraard frietjes zijn met een omelet.


We hebben zeker nog niet alle mooie plekjes hier ontdekt, dus we komen zeker nog eens terug naar Tanzania, voor een safari in Serengeti en Ngorogoro, een verwenvakantie in Zanzibar of een trekking naar de top van de Kilimanjaro of...

2 opmerkingen:

Ka zei

Ha die Jeroen en Els!

Hier een hartelijke groet uit het koude Nederland. Ja, we zijn thuis! We zijn op 25 maart geland, dus alweer aardig gewend aan de Nederlandse standaarden. Wat goed van jullie dat jullie nog zo aan het genieten zijn! Paul en Bea vliegen volgens mij volgende week terug naar Belgie. Veel problemen met de auto gehad. Ik hoop op een leuke reunie als jullie terug zijn. We blijven jullie volgen!
x Niek en Karin

Vincent zei

Dan gaan we allen mee he ! ;-)