Over 20 jaar zul je meer inzitten over de dingen die je niet gedaan hebt, dan over de dingen die je wel gedaan hebt.
Laat je weerstanden dus varen.
Zeil weg uit die veilige haven.
Vang de wind in je zeilen.
Verken. Droom. Ontdek.

maandag 11 april 2011

Van Summeren, onze held :-)

Cape Mclear is een vissersdorpje in het uiterste zuiden van Lake Malawi, volledig afgezonderd door het dicht beboste woud en de heuvels van het Lake Malawi National Park. Een mooie locatie met zicht op de omliggende kleine eilanden, vele lekkere restaurantjes in de buurt en een breed gamma aan mogelijke activiteiten. Jeroen genoot met volle teugen van zijn allereerste duikervaring in een zoetwatermeer, terwijl ik het bij snorkelen hield :-) Uiteindelijk zagen we allebei evenveel vissen :-) We wandelden naar Otter Point, een nationaal monument in het Lake Malawi National Park en de beste snorkelplaats in de wijde omgeving. Zelfs met het blote oog konden we aan de rotsige oevers, in het heldere water de vele bontgekleurde cichliden onderscheiden.


We maakten kennis met een Nederlander die hier sinds een aantal jaren een project heeft opgestart voor de kinderen uit het dorp. Mensen hebben hier geen eigen televisie. Wel bestaan er "video houses" (een soort cinema in een iets grotere hut) waar voornamelijk voetbalmatchen en geweldfilms worden vertoond. Je kan de match of film meestal volgen vanop enkele kilometers afstand, want het volume van het geluid is oorverdovend :-) Speciaal voor de kinderen vertoont de Nederlander op een groot scherm en met de beste apparatuur de laatste nieuwe Disneyfilms. Hij nodigde ons uit een kijkje te nemen tijdens één van deze filmavonden en, samen met onze nieuwe Israëlische vriending Hajiet, gingen we gretig op het aanbod in. In het pikkedonker (want straatverlichting is onbestaande in Malawi) baanden we ons een weg naar het midden van het dorp waar meer dan 200 kinderen met open mond zaten te staren naar het grote witte scherm waar die avond de Disneyfilm "Tarzan&Jane" werd vertoond. Super! Uit het aantal aanwezige kinderen en de kreten van de ouders en oudere broers en zussen die nog meer meeleefden met de film dan de jongere kinderen, konden we het succes van dit project afleiden.

Aan alles was gedacht: aangezien de jongere kinderen nog onvoldoende Engels begrijpen, wordt elke film voorafgegaan door een kort zelf gemaakt filmpje waarbij één van de lokale medewerkers van het project in de lokale taal, met veel toewijding en enthousiasme de film uitlegt. Een eigen generator was voorzien om de onvoorspelbaarheid van het Malawiaanse electriciteitsnet op te vangen :-) Wij vonden het geweldig!! Kinderen hebben hier nauwelijks speelgoed of vrije tijd. Ze worden al op zeer jonge leeftijd (4 à 5 jaar) ingeschakeld om mee te helpen in het huishouden, voor het bewaken van vee of om op nog jongere broertjes of zusjes te letten. Via deze filmavonden en de geplande speeltuin kunnen ze toch nog even echt "kind" zijn.


Wij konden ook nog even echt "kind" zijn (vooral Jeroen dan :-)) toen we op zondag in een lege bar de barman konden overtuigen de satelliettelevisie van zender te veranderen van het eeuwige cricket of rugby (voor de normaal talrijk aanwezige Zuid-Afrikanen) naar de wielerwedstrijd Parijs-Roubaix :-) We zagen live de laatste 20km en daarbovenop een Belg de overwinning binnenhalen!

Geen opmerkingen: