Over 20 jaar zul je meer inzitten over de dingen die je niet gedaan hebt, dan over de dingen die je wel gedaan hebt.
Laat je weerstanden dus varen.
Zeil weg uit die veilige haven.
Vang de wind in je zeilen.
Verken. Droom. Ontdek.

zaterdag 7 mei 2011

Vlucht over de Victoria Falls

Op onze doortocht van Lusaka naar Livingstone hielden we halt aan Lake Kariba. Dit is het grootste kunstmatige meer van Afrika, ontstaan door het bouwen van een dam op de Zambezi. Bij de ingang van de kampplaats boden we de eigenaar hulp en we kregen er prompt een gratis rit op "een boot" voor cadeau. Toen hij sprak over "een boot" dachten we aan één van de kleine gemotoriseerde vissersbootjes die overal langs de oevers van het meer lagen. Maar het werd iets helemaal anders: we kregen een zonsondergang trip op een echt cruise schip cadeau (die voor de gelegenheid ook vol zat met leden van de Malawiaanse, Zambiaanse en Zimbabwaanse rotary club :-)). We werden rondgeleid langs de verschillende suites waar je voor 600 dollar per nacht, verwend wordt :-), en er werd ons wel aangespoord iets van de bar te gebruiken, tegen betaling uiteraard :-) We maakten een praatje met één van de andere Zimbabwaanse gasten en hij overtuigde ons bijna om een rondrit te maken in zijn prachtige land (we vergeten even Mugabe). Ons gebrek aan cash dollars en nieuws van onze Duitse vrienden dat ze al vastzaten in het eerstvolgende dorp wegens geen diesel, deed ons anders beslissen. We bleven nog een dagje niksen aan Lake Kariba vooraleer we verderreden naar dé bezienswaardigheid van Zambia, de Victoria Falls.


Ons vliegtuigje voor één dag
De watervallen zijn 1.688m breed en gemiddeld 100m hoog; elke minuut stroomt er 550 miljoen liter water over de rand (750 miljoen tijdens piekmomenten), wat deze tot één van de grootste watervallen ter wereld maakt. Nu, net na het regenseizoen, staan de falls het meest gezwollen en dat hebben we geweten :-) want ook de "natural spray", veroorzaakt door het neervallen van de kolkende watermassa, is het grootst op dit moment. Rijdend naar Livingstone zagen we al vanop 10km afstand de spray hoog oprijzen in de lucht en vanop onze kampplaats, op 5km afstand, hoorden we het water razen. Bij een bezoek van zeer dichtbij, werden we tot op ons bot nat"gesprayd" :-) Een hilarisch moment! Een smalle brug leidt je tot precies voor de watervallen, maar op die plaats lijkt het wel alsof ze grote emmers water over je heen gooien. Je kan je ogen nauwelijks openen door de constante stroom aan water.

Natuurlijk zie je niet heel erg veel door de spray en daarom regelden we samen met een Frans koppel, een half uur durende vlucht in een Cessna over de Falls. Van bovenaf zie je nog veel beter hoe immens en indrukwekkend dit natuurverschijnsel is. We zagen verschillende regenbogen verschuiven door de lichtinval en het water. De uitzichten waren adembenemend mooi, maar ook de turbulentie in het piepkleine vliegtuigje (enkel zitplaats voor 5 personen) deed ons geregeld naar adem happen :-) De deskundige piloot bracht ons echter veilig terug aan de grond en wij konden diezelfde dag nog onze tocht verderzetten richting Botswana.

Bovenaanzicht van de Falls in volle glorie
De spray op 5km afstand "as the crow flies"

Geen opmerkingen: