Over 20 jaar zul je meer inzitten over de dingen die je niet gedaan hebt, dan over de dingen die je wel gedaan hebt.
Laat je weerstanden dus varen.
Zeil weg uit die veilige haven.
Vang de wind in je zeilen.
Verken. Droom. Ontdek.

zondag 8 mei 2011

Zambia, het leven zoals het is

- Zambia was na Turkije, ons duurste dieselland tot op heden :-) Eén vierde van ons volledige budget gaat naar diesel, maar landen zoals deze doen er een schepje bovenop. Aangezien Zambia, een top toeristische bestemming is binnen Afrika, voelen we deze prijsstijging trouwens in alles. Maar dat houdt ons uiteraard niet tegen er volop van te genieten, we zijn hier tenslotte (voorlopig) maar voor één keer :-)


Invliegtoeristen, verwonderd bij het zien van een olifant
- Zambia bruist van de nationale parken die heel erg de moeite zijn. Het vormt één van de minst bevolkte landen van Afrika met een bevolking die vooral geconcentreerd is in de grotere steden. Dat maakt dat de rest van het land "wild" is, met een prachtige ongerepte natuur, groene rollende heuvels en dieren overal. Het enige nadeel voor ons op het moment dat wij Zambia bezochten was dat het té kort na het regenseizoen was en dat vele tracks in de parken nog gesloten waren wegens wateroverlast, of overgroeid door hoog gras ofwel getransformeerd waren in heuse modderpoelen. Geen situatie waarin je alleen, omsingeld door leeuwen en ander groot wild, wilt verzeild geraken. Na onze ervaring In South Luangwa wilden we het risico niet meer nemen met één wagen, maar alle andere overlanders zijn ondertussen al naar huis of in andere oorden :-( Maar zo hebben we een reden om terug te komen.

- Zambianen hebben vreemde eetgewoonten. In alle supermarkten en bakkerijen (waar ze trouwens nog steeds het "sponsbrood" verkopen), vind je vacuümverpakte porties frietjes met gebakken kip. Het ziet er allesbehalve smakelijk uit onder het plastiekje en sommige mensen doen zelfs niet de moeite het op te warmen...!? Men verkoopt ook allerhande "pies", chicken pie, beef pie of vegetable pie, en ook die bevatten, naast vlees of groenten, frietjes :-)

We hebben ontzettend genoten in Zambia, we hebben er wel jammer genoeg niet de tijd kunnen spenderen die we hadden gepland omdat het voor bepaalde parken, zoals Kafue en Lower Zambezi, nog te kort was na het regenseizoen. South Luangwa vormt één van de hoogtepunten van onze reis, samen met onze vlucht over de Victoria Falls.

In onze telefoontjes met het thuisfront herinneren de mama's ons er steeds aan dat de tijd begint te korten. En nu we ons vliegtuigticket naar huis hebben geboekt en contact hebben opgenomen met de maatschappij die zal instaan voor de verscheping van onze wagen, voelen we het ook. We hebben nog drie maanden tijd... voor ongelimiteerd genieten en proeven van de Afrikaanse cultuur en natuur! Een eeuwigheid :-)

Geen opmerkingen: