Over 20 jaar zul je meer inzitten over de dingen die je niet gedaan hebt, dan over de dingen die je wel gedaan hebt.
Laat je weerstanden dus varen.
Zeil weg uit die veilige haven.
Vang de wind in je zeilen.
Verken. Droom. Ontdek.

dinsdag 12 februari 2013

Plain of Jars


Voor onze geplande busrit naar Phonsavan hadden we geluk. Terwijl we richting het busstation wandelden stopte een bestelwagen die "toevallig" ook naar Phonsavan moest. De chauffeur sprak geen Engels maar maakte ons met de woorden "same same" duidelijk dat hij dezelfde prijs aanrekende als voor een busrit (normaal gezien betaal je meer). We vergeten even dat de laatste 55km van onze rit de remmen van het busje niet meer werkten en de behendige chauffeur dus gebruik diende te maken van zijn handrem...Een onvoorziene troep vee op de weg achter een bocht bezorgden hem (en ons) bijna een hartaanval :-)
Site 1
Site 2
Ook in Phonsavan kan je de gevolgen van de jarenlange bombardementen nog zien in het landschap. Her en der zijn bomkraters en geregeld hoor je ergens in de verte een (gecontroleerde) explosie. Meer dan 30% van de twee miljoen ton bommen liggen hier immers nog niet-geƫxplodeerd op de velden en gronden van de lokale bevolking. Elke dag raakt hier nog iemand gewond of gedood. De Mines Advisory Group (MAG) levert hier dan ook fantastisch werk en staat sinds 1994 in voor de ontmijning van de "unexploded ordnance (UXO). We gingen een kijkje nemen in hun lokaal bureau en zagen welk goed en belangrijk werk ze leveren door vooral ook de lokale bevolking (en vooral vrouwen) op te leiden en te sensibiliseren rond ontmijning en de gevaren van het verzamelen van het metaal van deze niet-geƫxplodeerde objecten.
We waren hier natuurlijk ook vooral voor een bezoek aan de historische sites van de Plain of Jars. Duizenden kruiken liggen hier her en der verspreid. Men weet niet hoe oud ze zijn noch waarvoor ze ooit gediend hebben. Drie plaatsen werden door MAG vrijgegeven voor het toerisme na ontmijning. Op een daguitstap met een scooter bezochten we ze alledrie, puffend van de hitte en roodbruin van het stof van de "dirt road".  Nadien namen we nog een kijkje bij een lokale organische boerderij waar ze zijderupsen kweken om nadien de zijde met natuurlijke materialen te kleuren en op de authentieke manier te weven tot prachtige materialen. Een mooie afsluiter van ons bezoek aan Phonsavan.
Site 3

Geen opmerkingen: